Indah* kopen
Nieuws

SNEAK PREVIEW: Nieuwe rubriek in het magazine: Het ‘ding’ in huis. De ‘jappendeken’

In elke editie besteden we aandacht aan vier ‘dingen’, een tijdje terug deden we via de website aan u een oproep om suggesties te doen. In de eerste editie van 2022: de kris, de jappendeken, het kookschriftje en het kruidnagelbootje.

De paardendeken van haar Indische grootvader is voor theatermaakster Elsbeth Vernout een tastbare lijn met het verleden van haar familie. Ze verwerkte deze deken in de voorstelling La Lawaai over Miss Riboet, een legendarische artieste uit Nederlands-Indië.

Theatermaakster Elsbeth Vernout (51): ‘Als kind picknickten mijn zus en ik altijd op dit kleed. Het was een oude paardendeken vol gaten die bij ons ergens in de schuur lag. Toen ik iets ouder werd vertelde mijn vader dat die deken van mijn Indische opa was geweest. Mijn opa moest tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid verrichten aan de Birma-Siam spoorlijn. Waarschijnlijk behoorde die deken tot de vaste uitzet van de dienstplichtige soldaten destijds, samen met de plunjezak waar zijn naam op stond.

LEES IN JULI VERDER IN DE EERSTE EDITIE VAN HET MAGAZINE IN 2022. NEEM (zie hieronder) EEN ABONNEMENT, KLIK OP UW KEUZE

Ook interessant

Back to top button