Indah* kopen
AanbiedingCulinairNieuws

De ‘blauwe’ hap. ‘Ik denk dat de bemanning was gaan muiten als we niet elke week rijsttafel aten.’

Toppunt van lekker eten in de Nederlandse krijgsmacht is de Indische rijsttafel. Symbool voor de vroegere banden tussen Nederland en voormalig Nederlands-Indië, symbool voor het Hollandse kolonialisme en de mish mash van culinaire gewoonten. ‘Ik denk dat de bemanning was gaan muiten als we niet elke week rijsttafel aten.’

De marine was door de eeuwen heen heel aanwezig in voormalig Nederlands-Indië. De Indische eetgewoonte werd al snel overgenomen door de keuken op de schepen, vooral omdat de Indonesische groenten en grondstoffen volop vers te krijgen waren. De rijsttafel raakte daardoor eerder ingeburgerd op de schepen van de Koninklijke Marine dan in de Nederlandse huishoudens. Sinds het begin van de negentiende eeuw werd elke woensdag de Indische rijsttafel op schepen van de Koninklijke Marine voor de mariniers geserveerd. Later werd deze traditie overgenomen door de gehele krijgsmacht.
Die rijsttafel werd de Blauwe Hap genoemd. Over de oorsprong van die naam doen verschillende verhalen de ronde
.

Lees het allemaal in de nieuwe culinaire versie van Pindah* Magazine die eind juli/begin augustus verschijnt.

GRATIS toegang tot Pindah‘s videokanaal op YouTube bij aankoop van Pindah Magazine Culinair 2021 en de Pindah* Culinaire Agenda 2022 in één pakket

Het Pindah* videokanaal op YouTube, waarop in 2021 zo’n 60 recepten en kookvideo’s worden gepubliceerd, is exclusief beschikbaar voor de kopers, in één keer, van zowel de culinaire versie van het magazine als de 2022-editie van de culinaire agenda.

Inmiddels zijn er al 20 kookvideo’s en recepten geplaatst, het aantal groeit elke week.

U kunt kiezen uit vier opties:

  • Het pakket (magazine, agenda en GRATIS het kookkanaal – € 24,90.
  • Het magazine 2021 € 6,95
  • De agenda 2022 € 17,95
  • Alleen toegang tot het YouTubekanaal met kookvideo’s en recepten € 9,95

Ook interessant

Back to top button