Indah* kopen
Nieuws

Hans Goedkoop in PINDA*: ‘Zoals er homo’s zijn waaraan je het niet ziet, zo waren wij Indisch’

Zoals er homo’s zijn waar je het niet aan ziet, zo waren wij Indisch. Net zo wit als iedereen, een van mijn broers zelfs rossig blond. Maar kwam je bij ons thuis, dan stonden daar djatihouten beeldjes, er was Djokja-zilver, in mijn kinderkamer hing een geborduurde tijgerkop van de Tijgerbrigade, de vervaarlijke brigade van het KNIL* waar onze opa commandant van was geweest – en tussen twee haakjes, in dat KNIL was opa zelfs nog generaal geworden. Kijk, dan heb je wat. Een hele wereld die niet aan je af te zien valt. Het gaf ons een zekere mystiek mee, vond ik, geheimzinnig als de kris poesaka uit een kinderserie in die tijd op televisie, en als ik daar voor de spiegel soms aan stond te denken imponeerde het me zelf. Een Javaanse betovergrootmoeder. Naar verluidt verbonden aan het hof van de sultan van Djokja. Met een vinger in elk oor kon ik haar bloed door mijn aderen horen ruisen, ik was echt wel even iets bijzonders.

Dit is een deel van de column van Hans Goedkoop in PINDA*

Bestel ‘m hier (klik).

Of koop PINDA* in de winkel, verkrijgbaar bij uw tijdschriftenwinkel zoals AKO, Bruna, Readshop, ruim 3.500 verkooppunten in ons land. Is PINDA* uitverkocht? Vraag uw winkelier bij te bestellen bij de distributeur, dat kan.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Ook interessant

Back to top button