Indah* kopen
Nieuws

The Third Generation: “Mijn oma had vroeger ook een speciaal recept”

In onze nieuwe rubriek ‘The Third Generation’ laten we derde generatie Indo’s, Molukkers en Papoea’s aan het woord. We duiken in hun leven en praten over het vaderland van hun ouder(s), opa’s en oma’s. Deze week spreken we Rowan Wapperom (24).

Even voorstellen

Naam: Rowan Wapperom

Leeftijd: 24

Woonplaats: Zwijndrecht

Werk: Freelancer/Zzp’er in de muziek- en eventindustrie

Lievelingseten: Mihoen met vegetarische kipstukjes

Rowan met haar oma (2005)
Rowan met haar oma (2005)

Kookboek én agenda, de Pindah* Culinaire Agenda 2021 € 17,95

Te koop via onze website maar ook in uw boekwinkel (vraag er naar)
De makers van Pinda* (2019) en Pindah* (2021) hebben iets nieuws bedacht: de Pindah* Culinaire Agenda 2021.
Een volledige agenda én kookboek met tientallen recepten.
Dit is de volledige inhoud, de agenda telt 192 pagina’s plus een prachtig omslag met een opdruk van folie-goud, gebonden in een handige ringband.
Het formaat is ca. 15 x 21 cm, staand.

Klik hier om te kopen

De 2020-editie van het magazine Pindah* € 6,95

Nog steeds te koop via onze website, koop ‘m nu.
De 2020-editie van PINDAH* is nu niet meer te koop in de winkels. De prijs bedraagt € 6,95 exclusief een kleine bijdrage aan onze verzendkosten, exemplaren die vanaf nu worden verzonden gaan in kleine partijen.
Maar u kunt nog steeds via de website bestellen

Klik hier om te kopen

Roots

“Mijn oma; Huang, Tian Xia, is geboren op 11 december 1923 in Medan op Sumatra. Zoals je vast aan haar naam ziet, was mijn oma niet volledig Indisch maar: Indo-Chinees. Hoewel ze in Nederlands-Indië is geboren, is ze volbloed Chinees. Mijn oma haar eerste man was wel Indisch, de vader van mijn tantes en ooms, waardoor mijn familie een mix is van Indisch en Chinees bloed. In Nederland is ze gescheiden en hertrouwd met een Nederlandse man; mijn opa. Hierdoor is mijn bloed een mix tussen Chinees en Nederlands.”

“De eerste man van mijn oma was een KNIL-soldaat. Voordat hij KNIL werd is hij jarenlang krijgsgevangen geweest en heeft hij gewerkt bij de Birma-Spoorlijn. Hij koos ervoor om de Nederlandse identiteit aan te nemen. Rond 1950 stapte hij en mijn oma op een boot genaamd Atlantis en zijn naar Nederland vertrokken. De reis duurde ongeveer een maand. Oma heeft haar naam vervolgens ‘vernederlandst’ naar Wang. Oma en haar eerste man zijn een aantal maanden opgevangen in een contractpension, Hotel Oranje, in Dordt.”

Identiteit

“Mijn oma is toen ik vrij jong was overleden. Ik was mij er ook eerst niet van bewust dat ik de roots had die ik heb. Pas op de begrafenis van oma realiseerde ik mij hoe grote Chinees-Indische familie ik heb. De afgelopen jaren ben ik steeds meer onderzoek gaan doen naar mijn stamboom. Een Indische vriendin was hier destijds aan begonnen en toen realiseerde ik mij dat ik ook graag meer informatie wilde weten over mijn achtergrond. Sinds ik mij meer ben gaan verdiepen in de cultuur en de normen en waarden van oma, voel ik me ook meer verbonden met de Indische/Chinese identiteit.”

“Thuis eten we ook veel Indisch en Chinese gerechten, mijn vader kan de perfecte Babi ketjap maken. Mijn oma had vroeger ook een speciaal recept, vrij apart, maar wel heel lekker; bamisoep met frikandel.”

“Qua fysieke raden mensen nooit dat ik Chinees bloed heb. Wanneer ik dit dan vertel krijg ik vaak verbaasde reacties. Het rustige en nuchtere qua karakter heb ik dan weer wel overgenomen.”

Herinneringen

“Oma sprak eigenlijk nooit over het verleden, mijn vader weet er ook weinig van. Oma had de typische Indische rust over haar heen en was vrij stil. Qua emotie was ze weer wat Chinees, vrij nuchter, huilen werd er bijvoorbeeld nooit gedaan. Door mijn stamboomonderzoek zijn we ook het meeste te weten gekomen omdat oma dus nooit echt sprak over vroeger. Zij had ook zoiets van we zijn nu in Nederland we passen ons aan en daarnaast is het waarschijnlijk ook een traumatische ervaring geweest voor haar. Ook al is oma voor mij vrij jong overleden, de geur van het eten als je daar binnenstapte, is iets wat door de jaren heen bij je blijft. Ook het gekke bamisoep recept is iets wat ik nooit zal vergeten.”

Toekomstblik

“Ik houd alle informatie die ik vind bij in een document. Ik wil dit later ook heel graag doorgeven aan mijn kinderen. Zeker omdat we toch een soort laatste generatie zijn is het juist bijzonder en goed om te weten waar je roots liggen zodat je dit later ook weer kan doorgeven aan je eventuele nakomelingen. Het is van belang dat we nooit vergeten waar we vandaan komen.”

Wat zou jij nou graag in de PINDAH willen lezen?  

“Artikelen waarin ik mijzelf erg kan herkennen, zoals over de derde generatie in de laatste editie van de PINDAH*, vind ik echt heel leuk. Ik heb ook wel een aantal dingen voorbij zien komen over de Indo Chinezen, maar ik zou het toch tof vinden als er ook meer aandacht wordt besteed aan de Chinezen die in Nederlands-Indië woonden en nu in Nederland zitten. “

 

Het is belangrijk om altijd in gesprek te blijven gaan met je familie over je roots, vooral als derde generatie. Rowan is tot op de dag van vandaag nog heel erg bezig met haar stamboomonderzoek en heeft zoveel vragen die niet altijd beantwoord kunnen worden. Daarom vraagt PINDAH* aan de mensen die dit lezen: Als delen uit dit verhaal u bekend voorkomen of de naam Wang, Tien Hay/ Huang, Tiān Xia (  )/voorheen Jacobs u iets zegt, neem dan alsjeblieft contact op met Rowan via rowanwapperom@hotmail.com  of instagram.com/rowaann

Oma van RowanOma van Rowan met haar eerste man Vader van Rowan
Previous
Next

Ook interessant

Back to top button