Indah* kopen
Nieuws

The Third Generation: “Denk aan het respect tonen naar ouderen”

In onze nieuwe rubriek ‘The Third Generation’ laten we derde generatie Indo’s, Molukkers en Papoea’s aan het woord. We duiken in hun leven en praten over het vaderland van hun ouder(s), opa’s en oma’s. Deze week spreken we Jaël Kunu (19).

Even voorstellen

Naam: Jaël Kunu

Leeftijd: 19

Woonplaats: Leiden

Werk: Zorgondersteuner in het LUMC

Lievelingseten: Soto

Kookboek én agenda, de Pindah* Culinaire Agenda 2021 € 17,95

Te koop via onze website maar ook in uw boekwinkel (vraag er naar)
De makers van Pinda* (2019) en Pindah* (2021) hebben iets nieuws bedacht: de Pindah* Culinaire Agenda 2021.
Een volledige agenda én kookboek met tientallen recepten.
Dit is de volledige inhoud, de agenda telt 192 pagina’s plus een prachtig omslag met een opdruk van folie-goud, gebonden in een handige ringband.
Het formaat is ca. 15 x 21 cm, staand.

Klik hier om te kopen

De 2020-editie van het magazine Pindah* € 6,95

Nog steeds te koop via onze website, koop ‘m nu.
De 2020-editie van PINDAH* is nu niet meer te koop in de winkels. De prijs bedraagt € 6,95 exclusief een kleine bijdrage aan onze verzendkosten, exemplaren die vanaf nu worden verzonden gaan in kleine partijen.
Maar u kunt nog steeds via de website bestellen

Klik hier om te kopen

Roots

“Beide ouders zijn Moluks, maar zijn wel geboren in Nederland. Hun roots liggen in hetzelfde eiland, Serua. Mijn opa (moederskant) en mijn opa (vaderskant) komen ook van dit eiland. Oma (moederskant) komt van Haruku en oma (vaderskant) komt van oorsprong uit Medan, Sumatra. Serua hoort bij een eilandengroep genaamd TNS, Teun, Nila en Serua. Deze gemeenschap ziet elkaar ieder jaar ergens in Nederland. Elke keer wordt er een ander soort evenement verzorgd door een ander comité.”

Identiteit

“Ik krijg best vaak vragen over mijn afkomst. Als ik dan vertel dat ik Moluks ben weten 9 van de 10 mensen niet eens wat dat is. Ik vind dat zelf best wel erg, dat mensen zo matig geïnformeerd zijn.”

Ik wil niet zeggen dat ik een hele strenge Molukse opvoeding heb gehad en gelijk de volledige cultuur uit mijn hoofd moest leren, maar ik ben wel grootgebracht met alle Maluku normen en waarden. Dat is voor mij ook door de jaren heen erg belangrijk geworden. Denk aan het respect tonen naar ouderen en de hechte familiebanden die wij hebben. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om in de keuken te staan en meer te oefenen met typische gerechten. Ik woon samen met mijn ouders en mijn oma (moederskant) en dan ga ik vaak naar haar toe om advies te vragen over lekkere recepten.”

Herinneringen

“Het feit dat beide oma’s altijd lekker in de keuken stonden (en staan) en er altijd wel een lekker bord met eten stond is iets wat me altijd zal bij blijven. De geur van eten die je tegemoetkomt zodra je het huis inloopt.” 

“Ik heb veel meegekregen over de redenen waarom mijn familie naar Nederland is gekomen. Mijn opa (vaderskant) zat bij het KNIL. Omdat de Nederlandse regering een tijdelijke veilige haven voor ze aanbood in Nederland zijn ze met de hele familie hierheen gekomen. Keep in mind dat mijn familie ervan uitging dat ze ooit terug zouden kunnen komen naar de Molukken zodra zij onafhankelijk was verklaard. We weten allemaal dat dit echter helaas niet is gebeurd.”

Toekomstblik

“Soms vind ik het erg lastig dat er in de geschiedenislessen die je op school krijgt weinig wordt geïnformeerd over de Molukse kwesties van vroeger en eigenlijk ook de zwarte bladzijde voor Nederland die daarbij hoort. Alsof Nederland expres dit deel van de geschiedenis niet wil noemen. Desondanks zegt mijn vader altijd dat we niet te veel in het verleden moeten blijven hangen en vooruit moeten kijken.”

“Mijn opa heeft een boek geschreven over zijn tijd in de Molukken en dat gaf voor mij ook aan hoe graag hij wil dat deze verhalen doorvertelt worden. Mede daarom wil ik mijn kinderen later zeker de verhalen vertellen die ik nu te horen krijg en de delen van de Molukse geschiedenis die daarbij horen. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik de normen en waarden doorgeef die ik ook heb meegekregen.”

Wat zou jij nou graag in de PINDAH willen lezen?  

“Ik zou graag de interviews van de derde generaties willen terugzien in de volgende edities van de PINDAH* ook omdat ik mij daarin vertegenwoordigd voel. Daarnaast zou ik ook graag meer van de positieve kanten van onze cultuur willen lezen zodat iedereen geïnformeerd blijft.”

 

 

Moeder van JaëlVader van JaëlOma & opa (moederskant) van Jaël Oma (vaderskant) van JaëlOpa (vaderskant) van Jaël
Previous
Next

Ook interessant

Back to top button