Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: DE PLEEGVADER DIE EIGENLIJK DE VADER WAS

Kathleen den Hartog (61) koestert de bijzondere foto van haar grootvader die voor de Staats Spoorwegen in Nederlands-Indië werkte. De foto van het werk van de grootvader stond altijd op het bureau van de vader van Kathleen.

‘Op deze foto zie je mijn grootvader Hubert Alexander den Hartog, zittend op de eerste rij in het midden. Omgeven door collegae van de Staats Spoorwegen in Indië. Deze foto stond op mijn vaders bureau. Hij keek er iedere dag naar als hij met zijn postzegels bezig was.
Mijn vader was als pleegkind opgenomen in het gezin van het echtpaar Den Hartog. Volgens de papieren was mevrouw (Eugenie Gijsbers) den Hartog de biologische tante van mijn vader. Haar broer Mauritz en de inlandse vrouw Emi werden genoemd als biologische ouders op de akte van erkenning van mijn vader.
Mijn vader was dol op zijn pleegvader Hubert en de liefde was wederzijds. Maar volgens de papieren waren zij dus niet biologisch aan elkaar verwant. Mijn opa is volgens mijn vader als hoog ambtenaar van de Spoorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, gelijk aan het begin van de oorlog door de Kempeitai gearresteerd en nooit meer teruggekeerd. Het verlies van hem is mijn vader nooit echt te boven gekomen. Zijn hele leven heeft hij zich afgevraagd wat er met zijn pleegvader gebeurd was, waar hij was overleden en begraven. Als mijn vader naar de Pasar Malam in Den Haag ging, hing hij ieder jaar een briefje op het prikbord met de vraag of iemand ooit iets van zijn vader in Indië had vernomen. Na zijn pensioen ging hij meerdere keren naar Indonesië en struinde begraafplaatsen af op zoek naar zijn graf.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button