Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Huize Oranje Nassau, herinneringen van een Steurtje

door Maureen Welscher beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven

Het beroemdste weeshuis in Nederlands-Indië was Huize Oranje Nassau van Pa van der Steur, die bij leven al een legende was. Voor Jules Weijdemuller was Pa de liefhebbende vader die ze nooit heeft gehad.

Jules Weijdemuller: “Ik ben geboren in Banjoewangi, Oost-Java, in 1932, uit een Indische moeder en een Nederlandse vader. Hij overleed vlak na mijn geboorte. Ik was één jaar toen ik samen met mijn drie jaar oudere broer Eduard naar het weeshuis van Pa van der Steur werden gebracht. Geen idee waarom onze moeder niet voor ons kon of wilde zorgen. Ik heb geen herinneringen aan mijn moeder en weet niet hoe mijn ouders eruit hebben gezien. Mijn moeder was inlands, mijn vader een blonde man. Wij zijn door mijn moeder of mijn Javaanse oma naar het weeshuis gebracht. Ik weet niet waarom ze ons uitgerekend naar dit protestants tehuis heeft gebracht. Tussen Banjoewangi, waar mijn oma woonde en Magelang, waar het Oranje Nassau zat, zoals het weeshuis officieel heette, zit een behoorlijke afstand. Er zullen ongetwijfeld tehuizen zijn geweest die een stuk dichter bij de woonplaats van mijn oma gevestigd waren. Maar mijn vader stamt af van de hugenoten, aanhangers van het calvinisme, de Franse vorm van het protestantisme. Dus misschien deed ze dit uit respect voor hem. Er zat een iets ouder meisje in het weeshuis dat mij binnen zag komen. Dora Burgemeestre werd mijn beste vriendin en onze vriendschap heeft tot aan haar dood vorig jaar geduurd. Zij vertelde me altijd dat ze zich kan herinneren dat ik uren heb zitten huilen toen mijn oma wegging.

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button