Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: Marcel van Doorn: ‘Mijn Indische oma zei altijd: Jongen, zij gaan naar Spanje om bruin te worden. Jij bent het al!’.

Zijn Indische achtergrond speelde een grote rol in de jeugd van Marcel van Doorn. Op school in het dorp Gennep was hij een bezienswaardigheid. Nu is hij blij met zijn kleurtje. ‘Mijn Indische oma zei altijd; Jongen, zij gaan naar Spanje om bruin te worden. Jij bent het al!’.


Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in Bandoeng, tijdens een dansfeest. Mijn vader was een echte charmeur. Ze kregen een relatie en verloofden zich. Mijn vader wilde in Indonesië blijven. Voor mijn moeder hoefde dit niet. Mede voor een betere toekomst besloot zij om Indonesië te verlaten. Begin 1955 is mijn moeder alleen op de boot, de Willem Ruijs, gestapt naar Nederland. Mijn vader kon niet gelijk mee vanwege een werkcontract. In Nederland aangekomen kon zij bij een oom en tante inwonen in Apeldoorn. n Nederland zocht mijn moeder werk. Dat was nog niet zo makkelijk. Uiteindelijk is zij beland bij de Militaire Vrouwen- afdeling van de Koninklijke landmacht in Kijkduin. Eind 1955 kwam ook mijn vader terug naar Nederland. Hij vroeg zich af waar zijn verloofde was. ‘Ze is een Milva geworden’, werd hem vertelt. Mijn vader las de kleine lettertjes van het contract. Als ze zouden trouwen, kon mijn moeder weg bij de Milva.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button