Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘Mijn oma was altijd gekleed in sarong en kabaja.’

Zijn oma was hem zeer dierbaar. De foto van haar met zijn tweelingbroertje, hij-zelf, zijn oudere broer en zus herinnert Guus Heffelaar eraan waar hij vandaan komt. ‘De foto hangt naast een foto van mijn ouders in mijn werkkamer.’

Guus Heffelaar (73): ‘Mijn opa Hermanus werd in 1881 in Rotterdam geboren en vertrok in 1899 naar Indië. Ik heb me talloze malen afgevraagd waarom hij op zo’n jonge leeftijd zo’n groot avontuur aanging. Was het vanwege zijn omstandigheden thuis of trok het grote avontuur hem aan? Ik heb geen flauw idee. Ik weet helemaal niets van zijn achtergrond in Rotterdam. Hij begon als sergeant infanterie in het KNIL. Op een gegeven moment nam hij een jong meisje uit de kampong in huis, Painam. Nu realiseer ik me dat dit waarschijnlijk haar achternaam was. Heel bijzonder want meestal werden inlandse vrouwen alleen bij hun voornaam genoemd. Ik ben heel druk met mijn stamboom en dit zou betekenen dat ik in Indonesië eventueel op zoek kan gaan naar familie!

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button