Indah* kopen
Nieuws

Sneak preview: Weten Indische Nederlanders welke plaats ze hun cultuur in de Nederlandse samenleving moeten geven? Lees het in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast

Dit is een deel van het artikel ‘Perikelen’ in PINDA*, de glossy met een Indisch tintje die medio september 2019 verschijnt.

Weten Indische Nederlanders welke plaats ze hun cultuur in de Nederlandse samenleving moeten geven? Remco Raben dook in zijn boekenkast en vond drie varianten op een antwoord. ‘Toch is het belangrijk om dat gesprek te blijven voeren. Vijftig jaar lang schreef en tekende Jack Poirrié columns en cartoons voor Moesson, hét Indisch maandblad en zijn voorloper Tong-Tong. In 2016 bezorgde Marjolein van Asdonck in Poirrié’s perikelen een prachtige uitgave van zijn stukjes en tekeningen. Een van de vele geestige cartoons laat een hippe Indische vent zien – type Poirrié – nonchalant leunend tegen een véél te grote auto, duim achter de broekriem. Tegen een blonde Nederlander – armen over elkaar, stijf in ‘t kostuum – zegt hij: ‘Assimileren? Okay, maar met behoud van eigen identiteit!’

Het dilemma van Poirrié tekent de Indische spagaat ten voeten uit. Beetje assimileren, maar toch eigen blijven.

Over PINDA*, uit het voorwoord van Ricci Scheldwacht, hoofdredacteur

Scheldwoord of geuzennaam

In de periode 1945 – 1968 kwamen er zo’n 350.000 mensen uit Indië en Indonesië naar Nederland. Naast Indische Nederlanders of Indo’s waren dat totoks – Hollanders die vaak al generaties lang in de kolonie woonden. Ook Molukkers en peranakan Chinezen, die een bestaan in Indië hadden opgebouwd maakten de overtocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die banden hebben met Nederlands-Indië en Indonesië.……….Die enorme verscheidenheid maakt de groep voor de buitenwereld diffuus. Moeilijk te plaatsen. Of zoals in Indische kringen steeds luider wordt gemopperd: ‘Het lijkt wel of we niet bestaan.’ ………Daarom is het tijd voor PINDA*. Een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal.
Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt. ‘Pinda?! Maar dat is een scheld- woord! Racistisch en kwetsend,’ vinden sommigen. ‘Onfatsoenlijk’, zou mijn tante Doortje zeggen.
Maar wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje of zelfs een geuzennaam. Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen. In deze glossy zult u verhalen aantreffen waarmee u het niet altijd eens bent. Toch staan ze in PINDA*, omdat ze laten zien wat er speelt in Indisch Nederland.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Bestel alvast

U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.

Ook interessant

Back to top button