Indah* kopen
Nieuws

The Third Generation: “Ik voel me een wereldburger”

In onze nieuwe rubriek ‘The Third Generation’ laten we derde generatie Indo’s, Molukkers en Papoea’s aan het woord. We duiken in hun leven en praten over het vaderland van hun ouder(s), opa’s en oma’s. Deze week spreken we Leonard Luka (29).

Even voorstellen

Naam: Leonard Luka (echte naam Leonard Busselaar)

Leeftijd: 29

Woonplaats: Heemstede

Werk: Muzikant, producer en muziekdocent

Lievelingseten: Kip sambal

Credits: Leonard Luka

Kookboek én agenda, de Pindah* Culinaire Agenda 2021 € 17,95

Te koop via onze website maar ook in uw boekwinkel (vraag er naar)
De makers van Pinda* (2019) en Pindah* (2021) hebben iets nieuws bedacht: de Pindah* Culinaire Agenda 2021.
Een volledige agenda én kookboek met tientallen recepten.
Dit is de volledige inhoud, de agenda telt 192 pagina’s plus een prachtig omslag met een opdruk van folie-goud, gebonden in een handige ringband.
Het formaat is ca. 15 x 21 cm, staand.

Klik hier om te kopen

De 2020-editie van het magazine Pindah* € 6,95

Nog steeds te koop via onze website, koop ‘m nu.
De 2020-editie van PINDAH* is nu niet meer te koop in de winkels. De prijs bedraagt € 6,95 exclusief een kleine bijdrage aan onze verzendkosten, exemplaren die vanaf nu worden verzonden gaan in kleine partijen.
Maar u kunt nog steeds via de website bestellen

Klik hier om te kopen

Roots

“Bij mij zit het allemaal redelijk verspreid. Mijn opa (vaderskant) is in Brebes, Java geboren. Mijn oma (vaderskant) komt uit Jakarta. Mijn vader is in Makassar geboren, maar op zijn 2e naar Nederland gekomen. Mijn opa (vaderskant) was KNIL-gevangene in Nagasaki. Hij heeft hier ook de atoombom aanschouwd. Na de oorlog is hij met het gezin gelijk naar Nederland vertrokken.”

“Mijn oma (moederskant) is in Malang geboren en mijn opa (moederskant) in Ambon. Mijn moeder is daar ook geboren. Zij is pas rond haar 28ste naar Nederland verhuisd. In eerste instantie hebben mijn opa en oma gekozen om in Indonesië te blijven nadat de oorlog voorbij was, maar na verloop van tijd is mijn oma toch naar Nederland gekomen voor de kinderen. Mijn moeder is naar Nederland vertrokken omdat zij dacht hier een betere toekomst te hebben.”

Identiteit

“Ik voel me een wereldburger, ik ben echt een mengelmoes. Ondanks dat voel ik mij 100% Indo, Moluks en Nederlands. Dit is niet altijd even makkelijk geweest, ik zat vroeger vaak in een soort driestrijd omdat ik niet goed wist hoe ik met mijn identiteiten moest omgaan. Vooral omdat ik in eerste instantie nog jong was en mij op dat gebied nog verder moest ontwikkelen. Enerzijds ben ik wel een beetje verkaast, maar toch voel ik mij de classic Indo en Molukker. Denk aan het aanpassen aan je omgeving (Indo) en het onwijs trotse gevoel wat betreft je roots (Maluku).”

“Als ik terug kijk naar vroeger en naar bijvoorbeeld de verjaardagen is me opgevallen dat het bijeenkomen vanuit de Indo kant van de familie vooral was uit de gezelligheid en het samenzijn. De Maluku kant was ook veel samen, maar hier heerste vaak het gevoel van ‘we stick together’ alsof we elkaar ook een beetje in de gaten hielden.”

“Ik ben drie keer in Indonesië geweest en ik voelde daar gelijk een soort verbondenheid, hier kom ik vandaan. Mensen zagen mij daar ook als een local. Als ik dan weer in Nederland ben voel ik mij ontzettend Europees, dat is vaak wel een struggle geweest. Dit is voor mij ook de basis geweest voor veel van de nummers die ik schrijf: het zoeken naar je identiteit.”

Herinneringen

“Aan de Indo kant is er veel bekend over het verleden, alles werd gedocumenteerd. Mijn opa gaf ook interviews over zijn tijd in Nederlands-Indië. De Molukse kant van de familie is wat vager. Praten over het verleden werd eigenlijk niet gedaan, waarschijnlijk ook omdat dit te heftig was. Mijn oma was eigenlijk ook een hele mysterieuze vrouw, er was bijna niks over haar te vinden we wisten niet eens hoe oud zij precies was.”

“Toen ik klein was kwamen wij heel vaak bij mijn oma (moederskant) zij was echt een hele lieve, maar mystieke vrouw. Ze stond altijd in de keuken te koken, zij was de provider van het eten. Koken was haar lust en haar leven. Als je daarbinnen kwam was het eerste wat je te horen kreeg ‘Heb je al gegeten?’. Ik heb hele warme herinneringen aan die tijd. Oma heeft echt veel meegemaakt in het verleden, maar kon dit heel goed wegstoppen.”

Toekomstblik

“Ik heb zeker weleens nagedacht over later en hoe ik mijn veelzijdige identiteit kan doorgeven aan mijn nakomelingen. Het is een geval van openheid. Ik wil dat mijn kinderen ieder stukje van hun identiteit kunnen omarmen en er vragen over kunnen stellen als ze dat zouden willen. Het scheelt ook in deze tijd dat we echt een multiculturele mengeling zitten van identiteiten waardoor er ook geen taboe op heerst om die te uiten. Het is belangrijk dat we iedere achtergrond van familiegeschiedenis respecteren en proberen te begrijpen. In oorlogsverdriet gaat het niet altijd maar om goed of fout, het gaat om het verdriet en het begrip wat daarbij komt kijken.”

Wat zou jij nou graag in de PINDAH willen lezen?  

“Ik zou heel graag de verhalen over de 3e/4e generatie Indo’s/Molukkers willen terugzien. Er is ontzettend veel te vertellen over de geschiedenis van onze opa’s en oma’s, maar de jongere generatie doet ook geweldige dingen om deze roots te eren en het is mooi als die ook een platform blijven krijgen.”

Muziek

“Begin volgend jaar komt er een nieuwe single uit genaamd ‘Crossfield’ waar ik erg trots op ben. Ik heb het geschreven na een bezoek aan het ereveld Menteng Pulo in Jakarta. Er komt ook een clip bij die gemaakt is door artiest/kunstenaar Tessa Rose Jackson en Irie Wata waarin we heel veel Indonesië verwerken, echt iets om naar uit te kijken!”  

 

Opa (vaderskant) Oma & opa (vaderskant)Opa (moederskant)Oma (moederskant)Vader met LeonardMoeder met Leonard & zijn zus
Previous
Next

Ook interessant

Back to top button