Indah* kopen
Nieuws

The Third Generation: “Ik voel me wel een Indo, maar soms is dat lastiger om van de buitenkant te zien”

In onze nieuwe rubriek ‘The Third Generation’ laten we derde generatie Indo’s, Molukkers en Papoea’s aan het woord. We duiken in hun leven en praten over het vaderland van hun ouder(s), opa’s en oma’s. Deze week spreken we Imre Dreier Gligoor (21).

Even voorstellen

Naam: Imre Dreier Gligoor

Leeftijd: 21

Woonplaats: Apeldoorn

Werk: Hema

Lievelingseten: Babi ketjap

Kookboek én agenda, de Pindah* Culinaire Agenda 2021 € 17,95

Te koop via onze website maar ook in uw boekwinkel (vraag er naar)
De makers van Pinda* (2019) en Pindah* (2021) hebben iets nieuws bedacht: de Pindah* Culinaire Agenda 2021.
Een volledige agenda én kookboek met tientallen recepten.
Dit is de volledige inhoud, de agenda telt 192 pagina’s plus een prachtig omslag met een opdruk van folie-goud, gebonden in een handige ringband.
Het formaat is ca. 15 x 21 cm, staand.

Klik hier om te kopen

De 2020-editie van het magazine Pindah* € 6,95

Nog steeds te koop via onze website, koop ‘m nu.
De 2020-editie van PINDAH* is nu niet meer te koop in de winkels. De prijs bedraagt € 6,95 exclusief een kleine bijdrage aan onze verzendkosten, exemplaren die vanaf nu worden verzonden gaan in kleine partijen.
Maar u kunt nog steeds via de website bestellen

Klik hier om te kopen

Roots

“Mijn opa (vaderskant) is in Surabaya geboren. Tijdens de Bersiap is hij naar Nederland gevlucht samen met zijn moeder en 5 broertjes en zusjes. Verscheurd door de oorlog heeft mijn overgrootmoeder haar kinderen bij elkaar moeten plukken. Opa is gaan settelen in Tilburg en daar heeft hij mijn oma ontmoet. Hieruit zijn mijn vader, oom en tante gekomen.”

Identiteit

“Ik ben best lang opzoek geweest naar een identiteit waarin ik mij kon vinden. Ik ben altijd wel voor buitenlander uitgemaakt. Ik werd gezien als Turk, Italiaan, maar had dan wel weer een Hongaarse neus. Ik wist niet goed waar ik bij hoorde. Als ik kijk naar mijn opa, is hij wel een stuk donkerder gekleurd dan dat ik ben. Ik voel me wel een Indo, maar soms is dat lastiger om van de buitenkant te zien. Nadat mijn ouders en ik langsgingen bij een evenement van de Indo Garden, voelde ik mij meer verbonden met de Indo identiteit. Ik kon me heel goed vinden in de 3e generatie Indo’s die op dat evenement spraken. Ik heb me nooit echt Nederlands gevoeld, maar ook niet buitenlands. Ik voel me gewoon altijd Imre.”  

“Bij mijn opa zeggen ze altijd: ‘Heb je 2 Indo’s bij elkaar dan heb je heerlijk eten, doe er nog 1 bij en je hebt een hele rijsttafel’. We hebben ook wel een aantal tradities in de familie. Mijn vader maakt bijvoorbeeld eens in het jaar op nieuwjaarsdag alle Boeddha’s in het huis schoon. Hij wast dan als het ware alle gebeurtenissen van dat jaar weg. Uit verhalen weet ik dat mijn vader vroeger in ons, toen nieuwe huis, rijst in alle hoeken strooide. Opa zelf heeft ook een bijgeloof: Hij geloofd dat hij niet met meer dan drie mensen op de foto moet staan, anders brengt het ongeluk.”

Herinneringen

“Je moet goed eten”, zegt opa minimaal 1 keer per bezoek tegen ons. Er staat altijd wel wat lekkers op tafel.  We zijn ook regelmatig naar Kumpulan in Brombeek geweest. Het is een museum, maar ook deels een verpleeghuis voor veteranen van het KNIL of mensen die in Nederlands-Indië hebben gewoond.”  

“De herinneringen aan feesten zoals Sinterklaas en Kerst zijn momenten die je nooit vergeet. Met de hele familie bij opa en oma en dan genieten van al het eten wat er voor je klaar staat.” 

“De laatste tijd begint opa steeds meer te praten over zijn tijd in Nederlands-Indië. Het begint een beetje los te komen. Afgezien daarvan is het een hele lange tijd ook onbesproken geweest. Omdat ik zelf ook regelmatig bij opa langskom kan ik ook vragen stellen en hoor ik vaker verhalen uit het verleden. Iets wat mij wel is opgevallen is dat opa niet terug wil naar Indonesië. Hij is bang dat alle geuren en kleuren herinneringen bij hem ophalen die te heftig zijn.”

Toekomstblik

“De tradities en gebruiken die ik vanuit huis heb meegekregen wil ik heel graag doorzetten ook naar mijn kinderen in de toekomst. Graag zou ik ook nog graag naar Indonesië willen gaan en de geboorteplek van opa willen bezoeken. Ik wil graag ook meer meekrijgen van de cultuur hoe die vandaag de dag daar is.”

“Daarnaast zou ik ook graag de naam Reinhard willen doorgeven aan mijn kinderen. Dit is een traditie in onze familie. Eigenlijk heet ik in mijn paspoort Reinhard. De naam zit ook in de voornamen van mijn vader en opa. Het is echt een familietraditie die ik wil behouden in de toekomst.”

Wat zou jij nou graag in de PINDAH willen lezen?  

“Artikelen over de derde generatie vind ik erg interessant omdat ik mijzelf daar ook echt in herken. Ik vind het ook mooi om verhalen te lezen voor Indo’s die er qua fysieke misschien niet Indo uitzien, maar het van binnen wel zijn. Ook ik herken mijzelf daarin dus dat schept dan gelijk een interesse.” 

Opa van ImreVader van ImreImre en zijn broer
Previous
Next

Ook interessant

Back to top button