Indah* kopen
Nieuws

Gustaaf Peek: ‘‘Indonesië, het land waar ik nooit meer heen wil maar dat ik altijd zal blijven bezoeken.’ Straks in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast

Dit is een deel van de column ‘Mijn Indonesische broer en ik’ in PINDA*, de glossy met een Indisch tintje die 19 september 2019 verschijnt.

Schrijver Gustaaf Peek reflecteert op zijn banden met Indonesië. ‘Indonesië, het land waar ik nooit meer heen wil maar dat ik altijd zal blijven bezoeken.’

‘Dit is mijn oudste broer. Hij heet Eko. Vroeger noemde ik hem mijn halfbroer, nu noem ik hem mijn Indonesische broer. Een halve aardbol, een halve generatie, een hele vader en een halve kleur ben ik van hem verwijderd. Dit is zoals ik hem ken. Op gepaste afstand, alert maar kalm met zijn kretek sigaret*: een beheerste, bescheiden man. Zijn Engels is ongeveer even goed als mijn Indonesisch, we bespreken meestal simpele dingen, eten er soms iets bij, maar meestal zitten we en zwijgen – inhaalgesprekken, wie houdt die werkelijk? Ik geloof dat ik altijd heb geweten dat hij bestond. De eerste keer dat ik over hem hoorde kan ik me niet meer herinneren, maar hij werd niet geheim gehouden. Wanneer ik in mijn geheugen graaf, zie ik een foto voor me van Eko als jonge jongen, een fiets aan de hand. Later begreep ik pas dat de foto als bewijs diende voor mijn vader, die het geld voor die fiets had gestuurd.’

Lees het hele artikel in PINDA*. Bestel ‘m hier alvast.

Over PINDA*, uit het voorwoord van Ricci Scheldwacht, hoofdredacteur

Scheldwoord of geuzennaam?

In de periode 1945 – 1968 kwamen er zo’n 350.000 mensen uit Indië en Indonesië naar Nederland. Naast Indische Nederlanders of Indo’s waren dat totoks – Hollanders die vaak al generaties lang in de kolonie woonden. Ook Molukkers en peranakan Chinezen, die een bestaan in Indië hadden opgebouwd maakten de overtocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die banden hebben met Nederlands-Indië en Indonesië.……….Die enorme verscheidenheid maakt de groep voor de buitenwereld diffuus. Moeilijk te plaatsen. Of zoals in Indische kringen steeds luider wordt gemopperd: ‘Het lijkt wel of we niet bestaan.’ ………Daarom is het tijd voor PINDA*. Een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt. ‘Pinda?! Maar dat is een scheld- woord! Racistisch en kwetsend,’ vinden sommigen. ‘Onfatsoenlijk’, zou mijn tante Doortje zeggen.
Maar wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje of zelfs een geuzennaam. 
Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen. In deze glossy zult u verhalen aantreffen waarmee u het niet altijd eens bent. Toch staan ze in PINDA*, omdat ze laten zien wat er speelt in Indisch Nederland.

Over PINDA*

In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten. 

Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.

Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.

Bestel alvast

U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.

Ook interessant

Back to top button