Indah* kopen
Featured

IN DIT NUMMER: ‘In de opvoeding van zoon Finn (6) doet Denise haar best die Indische bescheidenheid niet aan de vierde generatie door te geven’

Linda was vroeger totaal niet bezig met haar Indische afkomst. Ze was getrouwd met een echte Hollandse kaaskop (de woorden zijn van Denise). ‘Ik had helemaal níets met Indo’s!’, bekent Linda. Ondertussen voelde Denise wél een heel sterke band met het geboorteland van haar moeder. ‘Ik ben geen hele Nederlander maar ook geen hele Indo.

Linda was vroeger totaal niet bezig met haar Indische afkomst. Ze was getrouwd met een echte Hollandse kaaskop (de woorden zijn van Denise). ‘Ik had helemaal níets met Indo’s!’, bekent Linda. Ondertussen voelde Denise wél een heel sterke band met het geboorteland van haar moeder. ‘Ik ben geen hele Nederlander maar ook geen hele Indo. Toch heb ik me met dat kleine kwartje altijd ook Indisch gevoeld. Terwijl ik er niet zo uitzie. Als ik dat zou zeggen zouden mensen vragen: ‘Ben jij wel helemaal goed?’ Ik voel me altijd een beetje ontheemd. Bij mijn oma thuis was ik vroeger de enige blonde tussen al mijn donkere nichtjes en neefjes. ‘Waarom heb ik dat nou niet?’, dacht ik dan. Ik voelde me daar een vreemde eend in de bijt. Soms is het verwarrend dat ik me van binnen anders voel dan ik er van buiten uitzie.‘
Hoe Hollands ze ook oogt, ‘er is altijd dat bewustzijn dat er toch ook iets anders is. Mijn beste vrienden zijn állemaal van gemengde afkomst. Dat verbaast me soms. Misschien omdat ik altijd voelde dat ik ergens niet thuishoorde, niet paste.’ Ze vindt Indo’s en andere mensen met een kleurtje fijngevoeliger, empathischer, trouwer en loyaler in vriendschap en liefde. Ja inderdaad, haar eigen man is wel volbloed Hollander. ‘Ik ben met mijn beste vriend getrouwd.’ Extra voordeel: hij kan veel hebben en heeft geen moeite met haar vurige temperament; een soort anti-Indische over-assertiviteit. Een Indische man was trouwens sowieso geen optie: dat voelt als trouwen met je broer.

LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Koop het in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement

Ook interessant

Back to top button