Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: De foto: Opa in TROPENPAK.

De foto van zijn opa in tropenpak op het eiland Bangka heeft een speciaal plekje in de kast van Arjan Kind. De foto geeft het prachtige leven weer dat zijn familie vroeger in Indië had.

Arjan Kind (67): “Deze foto stond eerst bij mijn opa en oma in de kast. Na hun overlijden kwam hij bij mijn ouders terecht en nu staat hij bij mij in de kast. De foto toont mijn opa Jacobus Vegtel, die in een prachtig tropenpak gedragen wordt in een draagstoel. Eigenlijk kan zo’n foto natuurlijk niet meer, maar ik vind het
een pracht van een foto. Mijn opa werd in 1885 geboren in Den Helder en ging op een gegeven moment naar Indië waar hij in Batu op Sumatra terecht kwam. Hij trouwde met de Indonesische Koesni Wirjodrono waarna ze een mooi huis aan de voet van een berg betrokken. Mijn opa had een goede baan bij de firma Lindeteves-Stokvis en werd beschouwd als expert op het gebied van rietsuikerinstallaties. Deze foto is in 1920 genomen op het eiland Bangka. Ik weet helaas niet het verhaal achter deze foto.
Mijn overgrootvader was marine-officier en werd voor drie jaar uitgezonden naar Curaçao toen Jacobus (mijn opa) nog maar een baby was. Mijn overgrootmoeder voelde er niets voor om zo lang van haar man gescheiden te zijn en boekte passage op een boot (toen nog een zeilboot) om hem achterna te reizen. Er ging een geit mee aan boord, die moest zorgen voor de melk voor de baby en dat was dus voor mijn opa Jacobus. Het was voor een vrouw alleen met een baby een heel avontuur. Ze was voor die tijd een zeer geëmancipeerde vrouw. Zo werd de hang naar verre werelddelen mijn opa met de paplepel ingegeven.

LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button