De KNIL-guerrillastrijders op Timor: ‘Ze hadden bij het KNIL niet eens voldoende schoenen!’
De guerrillastrijd op het eiland Timor tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Nederland nauwelijks bekend. Waar de Australiërs deze strijd en hun strijders jaarlijks herdenken, is dit in Nederland een stuk vergeten geschiedenis. Voorheen nog nooit gepubliceerde verhalen van de strijd op Timor zijn opgetekend door nazaten van deze KNIL-guerrillastrijders. Een verhaal van dapper verzet onder erbarmelijke omstandigheden. Drie vragen aan de auteur Robbert van Leeuwen (1994)
Wat maakte de meeste indruk op jou?
“De grootschalige tekorten, gebrek aan expertise en de politieke onwil bij het KNIL en de Nederlandse politiek om de inheemse bevolking te bewapenen. Het minimale willen betalen en het maximale willen hebben, dat vond ik echt stuitend om te lezen. Hoe die guerrilla’s van het KNIL daar – plat gezegd – met de Australiërs zijn ‘gedumpt’, terwijl duidelijk was dat ze het niet konden winnen van de beter uitgeruste Japanners, daar zakte m’n broek van af. Ze hadden bij het KNIL niet eens voldoende schoenen!
Ook de omgang met de Timorezen vond ik schrijnend op sommige vlakken. De (met name Australische) guerrilla’s waren compleet van hen afhankelijk en hebben hun successen aan hen te danken gehad, maar diezelfde Timorezen werden na de evacuatie naar Australië wel achtergelaten op het strand. Deze jonge Timorezen zijn daarna vaak aangewezen als collaborateurs en vermoord door Japanners of pro-Japanse Timorezen. Het achterlaten van deze jongemannen kwam naar mijn mening voort uit racistisch motief vanuit Australië.
LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement