EERBETOON AAN DE KNIL-TIMORSTRIJDERS
De guerrillastrijd op het eiland Timor tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Nederland nauwelijks bekend. Waar de Australiërs deze strijd en hun strijders jaarlijks herdenken, is dit in Nederland een stuk vergeten geschiedenis. Voorheen nog nooit gepubliceerde verhalen van de strijd op Timor zijn opgetekend door nazaten van deze KNIL-guerrillastrijders. Een verhaal van dapper verzet onder erbarmelijke omstandigheden. Drie vragen aan de auteur Robbert van Leeuwen (1994).
Wat is je affiniteit met dit onderwerp?
“Ik studeerde Japanse studies en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. De specialisatie die ik volgde was koloniale geschiedenis, met een focus op Nederland in Azië. Toevallig werd er tijdens een vak over de Indonesische dekolonisatieoorlog (1945-1949) – gegeven door Gert Oostindië – de vraag gesteld of iemand samen met nazaten van Timorveteranen wilde helpen bij het opschrijven van het Timorverhaal. Daar heb ik me voor aangemeld.
Ik had hiervoor niet per se een affi niteit met Timor – ik kon het amper aanwijzen – maar met Nederlands-Indië als geheel wel. Ik heb familie aan vaders kant die in Japanse interneringskampen hebben gezeten en ook opgegroeid zijn in Nederlands-Indië. Ik vind hun verhalen enorm boeiend. Nederlands-Indië is voor mij een soort Atlantis: een verloren, mysterieus gebied, dat nooit meer terug zal komen. Daarnaast ben ik geïntrigeerd door de interactie van de Nederlanders met de bevolking van de Indische Archipel. Het structurele geweld en het botsen van waarden, maar ook het samensmelten van culturen en talen. Verder heb ik belangstelling voor de (soms) behoorlijk emotionele debatten over het onderwerp. Wat een invloed dit verloren, verre gebied nog op ons heeft! Hoe meer je erover leest en hoort, hoe meer je erachter komt hoe erg hedendaags Nederland nog vervlochten is met Nederlands-Indië.”
LEES VERDER IN ONS MAGAZINE. Nu in de winkel, in onze webshop of neem aan abonnement