IN HET NIEUWE NUMMER: Leven met oorlog: Van overleven naar leven.
Auteur Simone Berger en fotograaf/filmer Armando Ello maakten een foto-expositie met portretten en teksten over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog op mensen die roots hebben in voormalig Nederlands-Indië.
Het project toont de diverse gezichten van de oorlogstijd die zich ver weg in de voormalige kolonie afspeelde. Daarnaast licht het toe hoe de huidige generatie vorm geeft aan de herinneringscultuur en omgaat met de doorwerking van hun familiegeschiedenis, waarin de Japanse bezettingsjaren en de jaren van de onafhankelijkheidsstrijd als een rode draad door ieders leven lopen. Door de verhalen komt er meer inzicht in en begrip voor de overdracht van transgenerationele (oorlogs)trauma’s. En ze tonen hoe verschillende generaties met het oorlogsverleden in hun familie omgaan.
Stenen opruimen
Een van hen is Esmay Usmany, (1984) professioneel muzikant, theatermaker en schrijver. “Wij als derde generatie kunnen het verschil maken voor de vierde generatie. Waar mijn ouders nog dragers waren, bevragen wij. Het is belangrijk dat onze generatie de stenen opruimt, anders struikelen de generaties na ons er nog steeds over.”
Te zien vanaf maart t/m juni 2024 bij het Nederlands Veteranen Instituut (NVI) in Doorn, dagelijks van maandag tot vrijdag van 9-17 uur.
LEES VERDER IN DE MAART EDITIE VAN INDAH*