Sneak preview: Fred Boot – één van de mannen achter de musical Soldaat van Oranje. Lees het in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m alvast
Dit is een deel van het artikel ‘Helaas pindakaas’ in PINDA*, de glossy met een Indisch tintje die medio september 2019 verschijnt.
door Jossine Modderman foto Patricia Steur
Fred Boot is een van de mannen die Nederland de langstlopende musical aller tijden, Soldaat van Oranje, heeft gegeven. ‘Bijna 3 miljoen bezoekers in negen jaar tijd,’ zegt hij. ‘En ik kom – gelukkig – nog steeds mensen tegen die ‘m niet hebben gezien.’ Tegelijkertijd is Fred al een tijdje bezig met een nieuwe musical die zich afspeelt in de tijd dat Nederland de oversteek maakte naar Amerika en daar Nieuw Amsterdam stichtte. Fred adoreert geschiedenis. De genealogie van zijn voorouders zit puntgaaf in zijn hoofd.
‘Waarom wil je een Indo zijn?’ vraag ik.
Fred: ‘Omdat ik me zo voel. Vanwege mijn familiegeschiedenis. Ik hoor vaak dat mensen mij ook als zodanig herkennen. In 1995 zijn we met de hele familie, een man of achttien, naar Indonesië geweest. Mijn eerste keer. Ik weet nog goed dat de vliegtuigdeur openging en er een vochtige geurige deken over mij heen sloeg. Ineens snapte ik alle verhalen van mijn moeder. Ik was thuis.
‘Ik stam af van Duits-Deense zendelingen, die hun opleiding in Nederland kregen en vanuit ons land werden uitgezonden, de Kellings. We zitten al in Indonesië vanaf 1830. Ik dacht: we gaan bijna tweehonderd jaar terug, er zal er toch wel één bij gezeten hebben die voor gemengd bloed heeft gezorgd? Mijn moeder, Will Kelling, is in 1928 geboren in het Javaanse Semarang waar haar vader een betrekking had als docent Nederlands en Duits. Zij en haar zus, tante Freeke, hadden het hartstikke goed. Gewoon een baboe, een kokkie en de hele san- tenkraam. Na de oorlog konden ze niet blijven en in ’48 of ’49 kwam iedereen, op de Willem Ruys, terug in Nederland. Tante Freeke kon niet aarden en vertrok al snel naar Maleisië. Mijn moeder reisde haar achterna via Den Haag en Engeland. Daar, in Kuala Lumpur, kwam ze de Groninger Wim Boot tegen. Mijn vader.’
Lees het hele interview in PINDA* – de glossy met een Indisch tintje. Bestel ‘m hier alvast.
Over PINDA*, uit het voorwoord van Ricci Scheldwacht, hoofdredacteur
Scheldwoord of geuzennaam?
In de periode 1945 – 1968 kwamen er zo’n 350.000 mensen uit Indië en Indonesië naar Nederland. Naast Indische Nederlanders of Indo’s waren dat totoks – Hollanders die vaak al generaties lang in de kolonie woonden. Ook Molukkers en peranakan Chinezen, die een bestaan in Indië hadden opgebouwd maakten de overtocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die banden hebben met Nederlands-Indië en Indonesië.……….Die enorme verscheidenheid maakt de groep voor de buitenwereld diffuus. Moeilijk te plaatsen. Of zoals in Indische kringen steeds luider wordt gemopperd: ‘Het lijkt wel of we niet bestaan.’ ………Daarom is het tijd voor PINDA*. Een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Een verhaal waarachter een complexe wereld schuilgaat. Waar de erfenis uit het koloniale verleden nog altijd doorwerkt. ‘Pinda?! Maar dat is een scheld- woord! Racistisch en kwetsend,’ vinden sommigen. ‘Onfatsoenlijk’, zou mijn tante Doortje zeggen.
Maar wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje of zelfs een geuzennaam.
Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen. In deze glossy zult u verhalen aantreffen waarmee u het niet altijd eens bent. Toch staan ze in PINDA*, omdat ze laten zien wat er speelt in Indisch Nederland.
Over PINDA*
In alle geledingen van de maatschappij hebben Indische Nederlanders hun sporen nagelaten.
Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven.
Pinda* magazine leidt u als een gids van Indisch Nederland, voor
iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een
nieuw bestaan op te bouwen.
Bestel alvast
U kunt nu al uw exemplaar bestellen, u ontvangt het dan medio september rechtstreeks van de drukker, nog voordat PINDA* in de winkel ligt. Klik hier om te bestellen.