Indah* kopen
Featured

IN HET NIEUWE NUMMER: ‘Recepten van mijn oma zijn voor mij een bron van inspiratie.’

De liefde voor het Indisch eten is Erik Stern (41) met de paplepel ingegoten. Nu runt hij samen met zijn partner Tim Nieuwpoort Smaakmenutie, één van de snelst groeiende foodblogs van dit moment. ‘Minstens twee keer per week aten we vroeger thuis Indisch. Standaard op zondag, soms op maandag de restjes van de dag ervoor’


“Ik heb een Indische vader die in 1951 in Bandoeng werd geboren en in 1955 naar Nederland kwam. Mijn moeder is Nederlandse. Zij heeft Indisch leren koken van mijn oma. Die kookte vrijwel altijd Indisch, net zoals haar dochter, mijn tante. Mijn vader houdt uiteraard van Indisch eten maar niet zo zeer van het koken ervan. Toch heeft hij heeft één specialiteit, namelijk saté maken, uiteraard op de barbecue. Minstens twee keer per week aten we vroeger thuis Indisch. Standaard op zondag, soms op maandag de restjes van de dag ervoor en doordeweeks ook minstens nog een keertje. Mijn Indische grootouders zijn helaas al lang geleden overleden, maar indirect heb ik wel van mijn oma leren koken en de liefde voor het Indisch eten heb ik van haar overgenomen.

Om de week gingen we op zondag naar mijn Indische opa en oma, daar heb ik mooie jeugdherinneringen aan. Wij woonden in de Hoeksche Waard, een half uurtje van Dordrecht waar zij woonden. Dan stapte ik in de auto en verheugde me al op het lekkere eten en de gezelligheid. Als kind keek altijd mee als mijn oma bezig was. Ze maakte een plekje vrij in de keuken en stopte me elke keer lekkere dingen toe: een pasteitje of gewoon een hapje uit de pan. In de oven stond altijd iets te garen of warm te blijven. Mijn opa zat aan de keukentafel, vaak met een sjekkie en het raam een stukje open voor de rook. Voor dat raam hing een streng knoflook om de boze geesten weg te houden.

LEES VERDER IN DE CULINAIRE EDITIE VAN INDAH*

Ook interessant

Back to top button