Indah* kopen
Nieuws

The Third Generation: “Indo zijn mag dan wel in je bloed zitten, maar voor ons als derde generatie is het vooral een gevoel”

In onze nieuwe rubriek ‘The Third Generation’ laten we derde generatie Indo’s, Molukkers en Papoea’s aan het woord. We duiken in hun leven en praten over het vaderland van hun ouder(s), opa’s en oma’s. Deze week spreken we Pam Appelman (21).

Even voorstellen

Naam: Pam Appelman

Leeftijd: 21

Woonplaats: Kasterlee, België

Werk: Studerend voor leraar lager onderwijs

Lievelingseten: Nasi kuning

Pam en haar familie

Kookboek én agenda, de Pindah* Culinaire Agenda 2021 € 17,95

Te koop via onze website maar ook in uw boekwinkel (vraag er naar)
De makers van Pinda* (2019) en Pindah* (2021) hebben iets nieuws bedacht: de Pindah* Culinaire Agenda 2021.
Een volledige agenda én kookboek met tientallen recepten.
Dit is de volledige inhoud, de agenda telt 192 pagina’s plus een prachtig omslag met een opdruk van folie-goud, gebonden in een handige ringband.
Het formaat is ca. 15 x 21 cm, staand.

Klik hier om te kopen

De 2020-editie van het magazine Pindah* € 6,95

Nog steeds te koop via onze website, koop ‘m nu.
De 2020-editie van PINDAH* is nu niet meer te koop in de winkels. De prijs bedraagt € 6,95 exclusief een kleine bijdrage aan onze verzendkosten, exemplaren die vanaf nu worden verzonden gaan in kleine partijen.
Maar u kunt nog steeds via de website bestellen

Klik hier om te kopen

Roots

“Mijn oma (vaderskant) is geboren in Soerabaja. Door de oorlog is zij toen met het gezin naar Nieuw-Guinea gevlucht en later in 1962 is zij met haar zusjes naar Nederland gekomen. Mijn opa (vaderskant) is in Cimahi, Java, geboren, maar die is op vroege leeftijd overleden dus die heb ik nooit gekend.”

“Mijn oma heeft toen der tijd een nieuwe vriend gekregen, ook een Indische man, hij is geboren in Bandung. Voor mij is hij ook gewoon een opa.”

Identiteit

“Mijn opa en oma hebben mij altijd vanaf kleins af aan, als baby al, overal mee naar toe genomen. Pasar Malams en bijvoorbeeld Indische dansavonden. Mijn oma houdt ontzettend van dansen, ik ben in een familie opgegroeid waar muziek echt centraal staat. We spelen allemaal wel een instrument. Het heerlijke Indische eten kan ik natuurlijk niet vergeten, mijn oma staat alle dagen in de keuken. Iedereen loopt daar altijd naar binnen en buiten, iedereen is welkom.”

“Eten en muziek zijn dus erg belangrijk in onze familie. Mijn vader en oom zitten ook in een band waar ze country en rock & roll muziek spelen. Mijn opa heeft zelfs in een Indo band gezeten.”

“In 2012 zijn wij naar Indonesië geweest. Voor mij was dit een erg bijzondere ervaring om te zien waar mijn roots vandaan komen. “

“Het is wel grappig want in Nederland herkennen mensen mij vaker als Indo dan in België. Dit komt ook omdat in Nederland er veel meer kennis is over de Indische cultuur.”

Herinneringen

“Oma vindt het altijd erg leuk om over het verleden in Nederlands-Indië te praten. Ze heeft veel dingen meegemaakt. Zij was de oudste van al haar broertjes en zusjes en heeft ook veel verantwoordelijkheid moeten dragen toen zij en haar zusjes naar Nederland moesten vluchten. Ze was een soort moederfiguur geworden waar ze ook trots op is.”

“Toen ik jonger was hebben wij ongeveer twee jaar bij mijn oma ingewoond. Als opa in het weekend kwam maakte oma rijst met allemaal gerechtjes. Na zo’n heerlijk avondmaal kregen we geld van opa om naar de friettent te gaan. Daar moesten we voor iedereen lekkere snacks en frietjes halen. Vaak gingen we ook met oma en opa naar de friettent toe en daarna bij oma pentollen spelen, Indische domino. Dit is een soort gewoonte geworden die we vandaag de dag nog steeds met oma doen.”  

Toekomstblik

“Ik vraag altijd veel aan mijn oma omdat ik graag onze familiegeschiedenis ook later aan mijn kinderen wil doorvertellen. Indo zijn mag dan wel in je bloed zitten, maar voor ons als derde generatie is het vooral een gevoel. Dat gevoel wil ik nou juist meegeven aan mijn kinderen. Denk ook aan de gebruiken die ik nu ervaar zoals het gezellig samenzijn met familie en het eten. Mocht tegen die tijd de Pasar Malams nog bestaan dan zou ik daar ook graag nog steeds heen willen. Ik heb zelf een Belgische vriend en hij staat er ook heel erg voor open om deze Indische normen en waarden later door te geven en in het gezin te behouden.”

Wat zou jij nou graag in de PINDAH willen lezen?  

“Ik zou het heel leuk vinden als de derde generatie aan het woord blijft en ook meer vertelt over hun opvoeding. Welke Indische normen en waarden hebben zij meegekregen en hoe verschillen de opvoedingen van elkaar. Ook lijkt het me interessant als er meer gepraat wordt over hoe de derde generatie van plan is om onze roots door te geven.”

Oma van Pam met haar vaderOma in Nieuw-GuineaOpa met de vader van PamBand vader Pam (3e links) en oom (1e rechts)
Previous
Next

Ook interessant

Back to top button